Wereldkankerdag 2023

Parkhuys Almere heeft zaterdagavond 4 februari in het kader van Wereldkankerdag een korte ceremonie in het stadion van Almere City FC gehouden. Met een hart van lampionnen herdachten enkele tientallen aanwezigen slachtoffers van de ziekte.

Op Wereldkankerdag zijn er in het hele land al jaren ceremonies en andere activiteiten. “Maar in Almere doen we dit voor het eerst”, aldus Ruud de Jonge, coördinator van Parkhuys, het centrum dat mensen steunt die met kanker krijgen te maken. “En voor zover ik weet is het ook het enige evenement op deze dag in Almere.”

Ingrijpende ziekte

Eén op de drie Nederlanders krijgt op zeker moment te maken met kanker. De impact die de ziekte heeft op patiënten en hun omgeving is enorm. “Elk jaar worden meer dan duizend Almeerders getroffen door de ziekte”, gaat De Jonge verder. “De groep die met kanker te maken heeft gehad groeit dus. Het is een heel ingrijpende ziekte, en dan kan het geen kwaad om daar wat ondersteuning bij te krijgen.”

Die ondersteuning biedt het Parkhuys Almere. Daar kunnen mensen die te maken hebben met kanker elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Naast de dagelijkse activiteiten die het centrum biedt, organiseerden vrijwilligers dit jaar voor het eerst de herdenkingsceremonie. Nu nog relatief klein en bescheiden, maar met de bedoeling om het te laten groeien.

Geboorte van een traditie

De aanwezigen ontstaken net na zonsondergang de lampionnen die het hart vormden. Na enkele korte toespraken en een minuut stilte namen veel van de aanwezigen een lampion mee naar huis. “Zo’n lichtgevende lampion, dat is eigenlijk een metafoor voor wat er belangrijk is in je leven”, zegt De Jonge “Als we daarmee samen vorm kunnen geven aan een mooie ceremonie, dan is dat alleen maar goed. Laten we er een traditie van maken.”

Loading...