Prevalidatie bij kanker

Als centrum voor mensen die leven met en na kanker willen wij zoveel mogelijk van waarde zijn voor iedereen die te maken krijgt met deze ziekte. Wanneer jij of een dierbare de diagnose kanker krijgt komt er veel op je af. Behandelingen, emoties, onzekerheid… Uit ervaring weten wij dat mensen in deze periode behoefte hebben aan waardevolle en praktische informatie die ze verder op weg helpt in het labyrint. Om die reden zullen wij, in samenwerking met experts, regelmatig waardevolle blogs publiceren op onze website over onderwerpen zoals beweging, voeding, werk en intimiteit. In deze eerste blog besteden wij aandacht aan een vaak onderbelicht onderwerp, namelijk prevalidatie bij oncologische behandelingen. In dit blog komen Rineke Weij en Janneke Loo bij Zorggroep Almere aan het woord.

Prevalidatie

Misschien ben je deze term al eens tegengekomen. Prevalidatie is het trainen ter voorbereiding op een ingreep of behandeling. Bij oncologie kun je prevalidatie zien als de periode van voorbereiding voorafgaand aan de operatie of (chemo)behandeling. Zo wordt de periode tussen het horen van de diagnose en de behandeling geen loze wachttijd, maar een zinvolle voorbereiding.


Het kan tegennatuurlijk voelen om meteen met fysiotherapie te starten wanneer je de diagnose kanker hebt gekregen. De specialist heeft de behandelopties met je besproken. Er worden meteen allerlei afspraken ingepland. Zaken die veel tijd en energie kosten om te regelen en om te verwerken. Verplichtingen die je moe maken en dan moet de behandeling nog komen. Trainen voor een goede conditie, fit de behandeling in te gaan, is wel het laatste waar je aan denkt. Rineke Weij, oncologisch fysiotherapeut: “Toch is het belangrijk om fit het behandeltraject in te gaan. Hoe sterker je namelijk de behandelingen in gaat, des te sterker je eruit komt”.

Weerstand verhogen

“Uit ervaring is gebleken dat mensen die met een goede conditie en voldoende spierkracht het behandeltraject ingaan, minder complicaties ervaren bij operaties en chemobehandelingen” vertelt Rineke. Een andere bijkomstigheid is het positieve effect dat regelmatig bewegen heeft op jouw hormoonniveau en immuunsysteem. Door te bewegen circuleren de witte bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het herkennen van en beschermen tegen ongewenste invloeden van buiten af, sneller door je lichaam. Hoe beter deze verspreidt zijn en zich bewegen door je lichaam des te sneller kunnen virussen en bacteriën worden tegengehouden. Vooral behandelingen met chemotherapie plegen een grote aanslag op jouw weerstand. Regelmatig bewegen, zelfs met matige inspanning, helpt jouw immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken.

Mentale gezondheid

“Toch hoor ik ook regelmatig hoe fijn het is om even met iets anders en gefocust bezig te zijn. Je hoofd leeg maken” vertelt de oncologisch fysiotherapeut. “Bewegen heeft ook een groot positief effect op de mentale kracht en weerbaarheid van mensen. Door de stoffen die vrijkomen voor het sporten ben je positiever gestemd en verminderen angstige en depressieve gevoelens. Het maakt je slag- en veerkrachtiger” vult Rineke aan.

Trainen

Wanneer je gewend bent om regelmatig te sporten, is het verstandig om dit, mits jouw lichaam dit toelaat, zolang mogelijk vol te houden. Al dan niet met een iets lagere frequentie of intensiteit. Ook als je een minder sportieve levensstijl hebt of je onzeker voelt over je lichaam, is het aan te raden om (toch) aan de slag te gaan met jouw conditie en kracht.


De oncologisch fysiotherapeuten van Zorggroep Almere zoals Rineke bieden verschillende mogelijkheden om onder begeleiding aan jouw fitheid te werken. Zo is er de mogelijkheid om een-op-een te trainen of bijvoorbeeld in groepsverband in het nieuwe trainingscentrum. Rineke: “De manier van trainen wordt afgestemd op iemands wensen en benodigde begeleiding”.


“Fysiek op krachten komen/blijven is heel belangrijk voor onze gasten. We bieden daarom wekelijks diverse sportieve activiteiten aan zoals therapeutisch zwemmen. Je ziet dat mensen zich meer op hun gemak voelen wanneer zij kunnen sporten in een veilige omgeving. In een groep met mensen die hetzelfde meemaken. Die begrijpen dat het soms iets minder gaat en je aanmoedigen om het beste uit jezelf te halen” zegt Ruud de Jonge, coördinator van Parkhuys Almere.

Beginnen met prevalidatie

Wanneer jou een behandeling staat te wachten, je behandelt wordt of klaar bent met jouw behandelingen en je wilt aan de slag met jouw conditie, fitheid en kracht. Neem dan contact met jouw huisarts voor een doorverwijzing naar de oncologisch fysiotherapeuten. Wil je op een laagdrempelige manier in groepsverband bewegen? Dan zijn de sportieve activiteiten van ons centrum echt iets voor jou. Wij en de oncologisch fysiotherapeuten van Zorggroep Almere kijken er naar uit je te ontvangen.

Loading...