Parkhuys Almere maakt kanker bespreekbaar, ‘Het is een litteken’

Parkhuys Almere, een plek voor Almeerders die met kanker te maken hebben, hield zondag een open dag omdat het Wereldkankerdag was. Patiënten, families en nabestaanden vinden hier steun bij elkaar. Eén op de drie Nederlanders krijgt op zeker moment te maken met kanker. De impact die de ziekte heeft op patiënten en hun omgeving is enorm.

“Wij maken hier de ziekte bespreekbaar”, vertelt Ruud de Jonge, coördinator van het Parkhuys. “We doen dat met één op één gesprekken en met activiteiten zoals zwemmen, zingen, meditatie en yoga. Je kan het zo gek niet verzinnen, we doen het.”

Creatieve workshops

Tijdens de open dag zong een koor, was er een masseur aanwezig en konden bezoekers creatieve workshops volgen. “Ik maak een kussentje voor vrouwen waarbij de lymfklier onder de oksel is weggehaald”, vertelt een vaste bezoeker van het Parkhuys. “Vaak hebben ze daar tijdens het slapen nog veel last van. Dit kussentje kun je onder je arm doen tijdens het slapen en dat helpt goed.”

Voor veel bezoekers is het Parkhuys een uitlaatklep waar ze vrijuit kunnen praten over over hun ziekte of de nasleep ervan.

‘Kanker is een deel van je leven’

“Thuis wordt toch vaak gedacht dat als de behandeling klaar is, dan gaat het leven weer door en hebben we het er niet meer over”, vertelt een andere bezoeker. “Maar de kanker zit in je en dat is een deel van je leven en dat blijft een litteken.”

Inmiddels heeft het Parkhuys rond de vijfentwintig vrijwilligers. Omdat het aantal bezoekers blijft groeien wordt er binnenkort uitgebreid. Meer vrijwilligers zijn daarom welkom.

Bron: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/366498/parkhuys-almere-maakt-kanker-bespreekbaar-het-is-een-litteken

Loading...