Naasten

Aandacht voor naasten

Er zijn veel mensen met kanker, maar er zijn nog veel meer mensen die zich zorgen maken over iemand met kanker. En ook zij verdienen steun. De Centra voor leven met en na kanker zijn hier uitermate geschikt voor. In deze uitgave daarom speciale aandacht voor deze groep.

Communicatie gericht op naasten

Om meer naasten te bereiken heeft IPSO 3 korte video’s ontwikkeld die de bij IPSO aangesloten centra kunnen gebruiken voor een naastencampagne. Om ervoor te zorgen dat deze doelgroep weet van het bestaan van de centra en wat deze voor hen kunnen betekenen. Hierin staan niet de (ex)patiënten centraal, maar vertellen juist de naasten over wat de kanker met hén doet. De naasten die in deze video’s centraal staan zijn: een dochter, een echtgenote en een goede vriendin.

Naastenvideo dochter
Naastenvideo partner
Naastenvideo vriendin

Activiteiten speciaal voor naasten

Naasten vissen vaak achter het net in de reguliere zorg. Zo staan bijvoorbeeld informatieavonden in het ziekenhuis vooral in het teken van de patiënt. Hier kunnen de Centra voor leven met en na kanker als vangnet dienen.
Vanuit IPSO stimuleren wij dan ook het organiseren van activiteiten speciaal gericht op naasten.
Denk aan een lezing, een lotgenotengroep of een informatieavond speciaal voor naasten. Zo organiseert een van de IPSO centra in dit kader binnenkort een lezing met de schrijvers (moeder en dochter) van het boek Littekens van Goud.
Ook zou je op je website een speciale naastenpagina kunnen maken met specifieke informatie voor deze groep. Bovenstaande video’s kun je gebruiken om deze activiteiten aan te jagen.

Interviews met naasten

Op de IPSO site staan verschillende interviews met gasten, waaronder naasten. Je kunt deze verhalen delen op social media of op je eigen website om deze doelgroep te laten weten dat ze er niet alleen voor staan en bij jouw centrum terecht kunnen voor ondersteuning, activiteiten en een luisterend oor.
Lees hier het verhaal van Bernardien
Lees hier het verhaal van Dennis, Imke en Jente

Oog voor naasten

Het project Oog voor Naasten! had als doel zorgverleners werkzaam in verpleeghuizen en ziekenhuizen te ondersteunen in het geven van systematische zorg aan naasten van patiënten met een levensverkortende ziekte of kwetsbaarheid.
Het gaat hier om zorg aan naasten voorafgaand aan én na het overlijden van hun dierbare om zo tot een zo goed mogelijke verwerking van dit verlies te komen.
Vanuit dit project zijn verschillende handige tools gecreëerd, zoals deze brochure over zorgen voor jezelf en een praktische handreiking.

Op Palliaweb lees je meer over dit project

Podcast over de impact van kanker op het gezin

Bij de vrouw van journalist Hans Jaap Melissen werd uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Hij begon daarom de 8-delige podcastserie Oorlog in je Lichaam. Over de impact van kanker in zijn gezin.
Beluister hem hier

Loading...