12 sep Project de ‘Roze Olifant’
Begin 2018 bracht Borstkankervereniging Nederland (BVN) de brochure Seksualiteit en intimiteit bij borstkanker uit. Er was direct grote vraag naar deze brochure. In vervolg hierop is een educatietraject gestart om zorgverleners beter uit te rusten voor een gesprek over seksualiteit en intimiteit.
In november 2018 vond een expertmeeting plaats: Seks in je gesprek – tot hoe ver reikt jouw expertise? Verpleegkundigen/verpleegkundig specialisten oncologie, oncologen, chirurgen en seksuologen kwamen bijeen om kennis op te doen en te delen. De best practices en wensen uit deze expertmeeting hebben geleid tot een toolbox, die zorgverleners kan ondersteunen om seksualiteit en intimiteit binnen het oncologisch zorgteam op de kaart te krijgen. Zo kunnen we de zorg voor borstkankerpatiënten verder verbeteren.
De Roze Olifant is een samenwerkingsproject van de werkgroep Seks in je gesprek, gevormd door vertegenwoordigers van Borstkankervereniging Nederland (BVN), Sick and sex, Pfizer Oncology en ik zelf.
Een seksleven dat bij je past, dat gun je iedereen
Voor vrouwen (en mannen) met borstkanker leek seksualiteit lange tijd geen issue; eerst overleven. Nu borstkanker steeds beter te behandelen is, is de kwaliteit van leven vaker onderwerp in de spreekkamer. Seksualiteit en intimiteit maken daar onmiskenbaar deel van uit. Maar hoe breng je iemands seksleven ter sprake als onderdeel van goede borstkankerzorg?
Toolbox Roze Olifant
Seksualiteit is vaak ‘de olifant in de kamer’: het probleem is overduidelijk aanwezig en je weet dat je het met elkaar als zorgteam, ergens in het zorgpad, bespreekbaar zou moeten maken. En toch gebeurt het niet, of niet altijd. Met de toolbox Roze Olifant word een zorgteam (behandelaren, verpleegkundig specialisten en mammacare-verpleegkundigen) ondersteund om het onderwerp seksualiteit en intimiteit in het gesprek te brengen.
Wat houdt de toolbox in?
De toolbox Roze Olifant is daadwerkelijk een niet te missen roze doos. Hierin vinden ze concrete handvatten om als zorgverlener seksualiteit bespreekbaar te maken. De onderwijstools zijn onder meer een werkmap met achtergronden over veranderende seksualiteit bij borstkanker, persoonlijke werkboekjes en een set kaarten met conversatiestarters. Er zijn drie teambijeenkomsten beoogd om seksualiteit en intimiteit in het gesprek eigen te maken aan de hand van deze materialen.
Leg seksualiteit op tafel!
De toolbox wordt inmiddels getoetst bij twee ziekenhuizen. Daarna volgt de landelijke uitrol. De eerste resultaten zijn veelbelovend en zullen worden toegelicht tijdens de V&VN Oncologiedagen op 19 en 20 november 2019 in de Reehorst te Ede, waar ik één van de sprekers ben.
Afgelopen week hebben we een promotie-film gemaakt hiervoor wat heel wat bloopers en versprekingen opleverde zoals je kan zien op de foto. Gelukkig weet Communicatiebureau Volle Maan er altijd iets moois van te maken.