Alleen verder
Wanneer je je partner verliest, raak je waarschijnlijk de belangrijkste persoon in je leven kwijt. Je verliest niet alleen je geliefde, maar ook een deel van jezelf. Je bent niet langer de man of vrouw van iemand. Je maatje, met wie je alles deelde, komt nooit meer terug en het leven wordt nooit meer hetzelfde.
Je hebt je nog nooit zo alleen gevoeld!
En ineens moet je alle beslissingen alleen nemen, terwijl je dat altijd samen deed.
Je wereld staat volkomen op zijn kop.
Omdat je niet de enige bent die zoiets meemaakt, kan het fijn zijn dit te delen met lotgenoten en te praten over alles wat er in je omgaat.
Aanmelden is niet nodig. U kunt op ieder moment aansluiten.
Ladies day
Lotgenotencontact voor iedereen die leeft met of na kanker. Het uitwisselen van ervaringen is een grote steun, praten helpt echt.
De begeleiding is grotendeels gebaseerd op de Simontontherapie. Praten helpt, verbetert de kwaliteit van je leven en versterkt je zelfvertrouwen.
Je herkent bij anderen veel van jezelf, voelt je begrepen en niet meer zo alleen.
De bijeenkomsten zijn niet altijd zwaar van toon er wordt ook gelachen.
Aanmelden: 036 5354444 of secretariaat@parkhuysalmere.nl
Men only
Parkhuys Almere is een inloophuis waar iedereen, die met de gevolgen van kanker te maken heeft, welkom is. In de praktijk blijkt echter dat driekwart van de bezoekers van het vrouwelijk geslacht is.
Stappen vrouwen gemakkelijker over de drempel van het Parkhuys? Kunnen ze beter over hun problemen praten dan mannen? Durven ze hun verdriet en blijdschap eerder te tonen?
Wij vermoeden dat mannen dat niet beter of slechter doen dan vrouwen, maar wel anders. Mannen hebben niet minder zorgen, verdriet, of angst maar gaan daar vaak anders mee om. Mannen hebben misschien ook andere behoeften dan vrouwen en dus kan het prettig zijn om nu een met alleen mannen bij elkaar te komen.
Niet alleen om te praten.
Doel: met elkaar een zinvolle gezellige middag/avond beleven, waarin ruimte is voor uitwisseling, ontmoeting, serieuze zaken, maar ook voor plezier en ontspanning.
Onderwerpen: afhankelijk van wie er aanwezig zijn bekijken we waar behoefte aan is. Soms is dat spontaan, andere keren plannen we een onderwerp voor de volgende keer.
Dit kan zijn over hoe het nu met je gaat, de behandeling maar zeker ook over zorgen en wat wil en kan ik allemaal regelen.
We beginnen altijd met de vraag: “hoe gaat het met je, wil je wat delen over je huidige situatie?”. We sluiten af met de vraag: “hoe heb je het gesprek ervaren en heb je iets gemist?”. Soms komen er ook spontaan bij een deelnemer herinneringen op en dan dwalen we gewoon even zorgeloos af om daarna eventueel terug te keren tot het meer serieuze onderwerp.
Sinds de start hebben we het gehad over:
- Hoe ga je om met kanker en hoe beleef je dit: zorgen, angsten en gevoelens
- Hoe deel je dit met anderen
- Hoe ga je om met je omgeving, gezin, familie en vrienden
- Werk, collega’s, Arbo, UWV
- Toekomst: wensen, verlangens en perspectief
- Hoe laat je dingen achter: (levens)testament en eventueel hospice of euthanasie
Aanmelden is niet nodig. U kunt op ieder moment aansluiten.
Is deze tijd voor lastig of niet mogelijk, maar zou je wel in gesprek willen komen laat het dan vooral weten en dan bekijken we de mogelijkheden.
Partnergroep
Met een zieke partner veranderen je leefomstandigheden en sociale contacten. Als partner moet je je gezin draaiende houden, contact houden met familie en vrienden, op-en-neer naar het ziekenhuis en ook nog je eigen werk blijven doen. En natuurlijk het belangrijkste, je partner steunen.
Zo blijft er weinig tijd over voor je eigen verwerking van de schrik, je angsten en het dreigende toekomstbeeld. Ook de aandacht van je omgeving gaat vooral uit naar jouw zieke partner.
Jij bent niet de enige die dit meemaakt! Heb je behoefte dit te delen met lotgenoten, ruimte te maken voor al je gevoelens, begrip te krijgen en elkaar te steunen? Kom dan naar onze lotgenoten contactgroep Partner.
Aanmelden is niet nodig. U kunt op ieder moment aansluiten.
Jonge vrouwen 21-35 jaar
Als jonge vrouw sta je aan je begin van je volwassen leven, klaar om je dromen te verwezenlijken. De wereld ligt voor je open; wordt het verder studeren, carrière maken, je eerste huis kopen of toch eerst op wereldreis? De komende tien, vijftien jaar ontwikkel je jezelf persoonlijk en professioneel steeds verder en maak je cruciale keuzes op het gebied van werk, relaties en kinderen. Wanneer je in deze levensfase geconfronteerd wordt met kanker verschuift in één klap je focus van de toekomst naar het heden. Niets is meer zeker; je leven wordt overleven.
Hoezeer mensen in je omgeving ook met je meeleven, ze kunnen niet altijd volledig begrijpen wat het betekent om ernstig ziek te zijn.
Tijdens de groepsbijeenkomsten voor jonge vrouwen kun je ervaringen delen met vrouwen die uit eigen ervaring weten wat je doormaakt.
Aanmelden is niet nodig. U kunt op ieder moment aansluiten.
Hoe verder
Na het verlies van een dierbare, een ouder, zoon, dochter, broer, zus of vriend(in), komen naast pijn en verdriet van overlijden soms vragen in de zin van “Hoe ga ik nu verder..”
Soms verandert het levensritme, vooral als er een tijdlang voor de zieke dierbare is gezorgd. (kinderen kunnen het verlies opvangen maar hebben ook hun eigen verdriet) Voor mensen zonder kinderen kan de eenzaamheid extra groot zijn. Iedereen om je heen lijkt gewoon verder te gaan met alledaagse dingen, terwijl het voor jou zo anders voelt.
Aanmelden is niet nodig. U kunt op ieder moment aansluiten.
Sharing Stories
Sharing Stories is een spelvorm rondom een grote landkaart en draait om uw herinneringen uit verschillende levensfases. Onder begeleiding van een vrijwillige spelleider van Humanitas Almere worden de deelnemers tijdens het spel uitgenodigd om levensverhalen te vertellen rondom de thema’s durf, succes, plezier en liefde. Door te vertellen kijkt u terug op positieve ervaringen en denkt u aan momenten die u misschien al lang vergeten was. Ook als u luistert naar anderen, komen er bij u herinneringen uit uw eigen leven boven. Een getrainde spelleider helpt u uw verhalen te delen. Op deze manier kunnen mensen die zich alleen voelen hun positieve levenservaringen met anderen delen en kunnen waardevolle contacten ontstaan. Het spel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kan worden ingezet bij sociale, emotionele en existentiële eenzaamheid om een gevoel van welbevinden te bevorderen.