Interview met Martine Lissenberg, Oprichtster van Stichting 'Getekend door....'

Presentatie boek was op 8 april


Een kleurig interview met de oprichtster van de 'stichting getekend door...'
Ik heb een interview met mevrouw M. Lissenberg (oprichtster van de 'stichting getekend door…') gehouden op dinsdag 29 maart jl. Het was een leuk interview. Ik vond haar een open en mensgericht persoon. Ze beantwoordde mijn vragen met veel enthousiasme.

1: Wat is het doel van uw stichting?
We hebben als doel om mensen die lichamelijk getroffen zijn door ziekte of trauma te ondersteunen en hulp aan te bieden bij acceptatie en verwerking.

2: Hoe zijn jullie tot het idee bodypainting gekomen voor vrouwen?
Mede initiatiefnemer Richard Nijboer en ik hebben beiden een schminkbedrijf. Dus face- en bodypainting doen we voor ons beroep. Toen Richard bij mij op bezoek kwam en ik zelf kanker had, opperde hij het idee om bodypaint in te zetten voor borstkankeronderzoek. We besloten eerst mij te bodypainten. Dat was zo mooi geworden en zo goed bevallen! Ik keek in de spiegel en dacht wow; dat is echt te gek. Dat het er zo mooi uitziet op een plek waar je natuurlijk zoveel pijn en verdriet van hebt gehad. Ik was gewoon trots en blij en dat werkte heel goed door. Toen dachten we;: 'Als dat bij mij zo werkt, werkt dat ook voor heel veel andere vrouwen'. We boden vrouwen een dag aan, met een bodypaint, een fotoshoot en een interview en maakten daarvan een boek. Met dat boek willen we nog meer vrouwen een hart onder de riem steken. Bovendien halen we daarmee geld op voor het onderzoek naar BRCA, een erfelijke gen, dat borstkanker veroorzaakt.

3: Is het bodypainting niet schadelijk voor het lichaam van mensen, die kanker hebben, aangezien in de meeste verf veel ch emische stoffen zitten?
Nee, het is echt speciaal ontwikkeld voor de huid. Er zijn helemaal geen ch emische stoffen in de verf aanwezig.


4: Jullie komen 8 april naar het Parhuys, wat gaan jullie precies doen? Geven jullie een presentatie? Kunt u hierover wat meer vertellen?
We vertellen over het initiatief en over het ontstaan van de stichting en hoe het verloopt. Hoe ons boek ontstaan is en hoe het nu gaat en wat we hier allemaal mee doen. Verder komt een dochter van een model (die inmiddels is overleden) aan het woord en gaat zij een verhaal vertellen. Daarna komt een onderzoekester van HEBON over haar onderzoek vertellen. We doneren specifiek aan het BRCA onderzoek. H akim komt ook. Hij komt vertellen over waarom hij ambassadeur is geworden en over zijn betrokkenheid bij de stichting.
We hebben ook een cheque bij ons die we aan het KWF overhandigen, want we hebben inmiddels 500 boeken verkocht. Er wordt gezongen en mindfulness gegeven. Het officiële gedeelte duurt een uur, daarna is er ruimte om na te praten en met elkaar in contact te komen onder het genot van een hapje en een drankje.

5: Waarom willen jullie graag vrouwen (met kanker) helpen? Er zijn ook kinderen en mannen die ook kanker hebben. Hoe denken jullie hierover?
Wij hebben ons met dit boek gericht op borstkanker. Er zijn natuurlijk minder mannen en kinderen die borstkanker hebben en meer volwassen vrouwen. We hebben een oproep geplaatst en daar kwamen 28 vrouwen op af en geen mannen. Mannen kunnen ook drager zijn, en borstkanker krijgen. Het is niet een bewuste keuze dat we de mannen er niet in hebben. Mannen en kinderen mogen ook bij ons komen.

6: Hakim is jullie ambassadeur. Hoe is hij de ambassadeur geworden? Waarom hij?
We zijn ontzettend blij met de betrokkenheid van Hakim bij onze stichting en het feit dat hij zich bij ons heeft aangesloten. Een gezamenlijke vriend heeft ons aan elkaar verbonden. Hakim vertelt met mime spelen ook een boodschap. Wij doen dat ook door middel van bodypaint. Ook al is Hakim bekend van het mimespelen bij Sesamstraat, maar hij doet veel meer.

7: Wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?
We willen eerst onze boeken allemaal verkopen natuurlijk (lacht)..dus daar hebben we het heel druk mee. Daarna gaan we nadenken welke projecten we in de toekomst willen neer zitten. Wellicht willen we mogelijkheid aanbieden aan mensen die lichamelijk getroffen zijn. Zij kunnen zich aanmelden voor bodypainting. Dat moeten we nog bekijken hoe we dat vorm kunnen geven. We richten ons nu echt op de boekverkoop, want dit project is een heel groot project. We zijn er bijna 5 jaar mee bezig geweest. Hierna gaan we acties bedenken opdat mensen geld binnen halen voor onze stichting, zodat we alle Mammacare afdelingen in Nederland kunnen voorzien van een boek. Daar hebben we het nog wel even druk mee.

Wil je meer weten over de stichting GETEKEND DOOR… of hen steunen door te doneren of het boek te kopen? Kijk dan op de website: www.getekenddoor.nl of op de facebookpagina @getekenddoor

De interviewer: Sabah (D. Sadat) vrijwilliger Parkhuys

30 maart 2016