Apollo in actie

Electronicabedrijf Apollo doneert bedrag

Een geweldig actie van het team van Apollo Almere. Het electronica-bedrijf voor foto, film, Audio en TV doneerde zaterdag 20 februari aan tien goede doelen in Almere een mooi bedrag dat zij de afgelopen tijd hadden ingezameld.

Joep Kramer heeft namens Het Parkhuys de cheque van € 486,- in ontvangst genomen.

Interview Brian Nibte

Geldinzamelingsactie was een succes

Brian Nibte, mede eigenaar van Apollo in Almere Stad vertelt over de actie, die zij zijn begonnen om geld in te zamelen voor het Parkhuys. Klanten konden doormiddel van munten vanaf een bedrag van 100 euro geld doneren.

Wat voor soort bedrijf is Apollo?
We verkopen alleen audio-, video- en fotoapparatuur. Ik werk bijna 30 jaar voor Apollo. Met mijn collega, we werken al 27 jaar samen, zijn we nu al een jaar of 12 eigenaren. Het is erg leuk werk.

Hoe is dat zo gekomen?
Ik werk sinds 1989 bij Apollo. Na 4 jaar kreeg ik een leidinggevende functie. Het werken met mensen, zowel klanten als collega’s is leuk. Continu zit ik te denken hoe ik mijn spullen kan verkopen, zo dat de mensen er ook echt blij mee zijn en je bepaalde service verleent die op prijs wordt gesteld.

Zijn jullie een hecht team?
Ja, we zijn een hecht team en begaan met wat er in Almere gebeurt. Door Apollo zijn wij onlosmakelijk verbonden met Almere. Uiteraard zijn we ook begaan met de eigen portemonnee, we moeten natuurlijk ook ons geld verdienen, maar op het moment dat we ons geld verdienen, is het helemaal niet erg om daar een beetje van te delen.

Ik heb niet het idee dat Apollo een groot bedrijf is.
Het is ook geen groot bedrijf. We hebben nu 6 medewerkers. De manier waarop mensen hun spullen kopen verandert ook, we verkopen nu heel veel online via onze webwinkel. En we hebben de winkel die hier in Almere staat. Voor de rest nergens anders. Veel mensen denken dat we nog andere vestigingen hebben. Op een of andere manier dragen we uit dat we heel groot zijn (lacht). Of dat goed of slecht is, laat ik aan degene over die er een mening over heeft. Maar het is wel zo dat we ons bedrijf professioneel willen leiden, dat je laat zien dat wij niet zomaar een winkeltje zijn. We doen wel ons best om te zorgen dat mensen, als ze hier binnen komen, denken: hé, die hebben het goed voor elkaar. Dus niet alleen als er iets verkocht wordt, maar ook op het moment dat ze vragen of problemen hebben met een apparaat, staan we voor ze klaar.

Jullie hebben een actie op touw gezet om geld in te zamelen o.a. voor Het Parkhys. Heeft u deze actie zelf op gang gezet?
Nee, samen met mijn collega’s. We hebben het samen bedacht, opgezet en uitgewerkt. Een collega in het bijzonder, Iris, heeft met een goede kennis van ons zich hiervoor ingezet en gezorgd dat het succesvol werd. Het was een leuke actie.

Wat hield de actie precies in?
We zijn een actie gestart waarbij we eigenlijk dachten: hoe kunnen we voor goede doelen in Almere, die het de laatste tijd zwaar hebben, iets extra’s doen. En dat samen met onze klanten. Je kan een bedrag weggeven, maar we wilden het combineren met een stukje commercie. Dus iedereen die bij ons een product kocht, kon samen met ons bepalen aan wie zij een bedrag zouden doneren. De klanten mochten zelf uitkiezen aan welk goed doel ze één of meerdere euro’s, in de vorm van een muntje, zouden doneren.
Er stonden 10 buizen in de winkel, op een rij waar de muntjes in werden gedeponeerd. Het was erg leuk wanneer klanten hoorden dat ze dat konden doen. Eerst waren ze verbaasd, maar vervolgens vroegen ze zich af aan wie ze zouden doneren. Vaak werden de kinderen erbij betrokken, de meeste kinderen kozen voor Stichting Aap, omdat ze dat kenden. Sommige klanten hadden wel iets gekocht maar hadden geen muntjes, dan werd er gewoon geld in gegooid (lacht). Het was heel leuk om te zien. Van iedere honderd euro werd één euro of meer gedoneerd aan een goed doel. Het Parkhuys was daar één van.

Hoe bent u precies in aanraking gekomen met Het Parkhuys?
De vorige eigenaar, mijn oude baas, was met Het Parkhuys in aanraking gekomen via de Rotary en daar is eigenlijk de band ontstaan. Mijn oude werkgever was Rotary lid. Toen hij het pand verkocht had, had hij eigenlijk geen band meer met Almere en heeft hij mij opgedragen naar de Rotary te gaan. Ik ben toen gegaan en de meeste mensen kende ik omdat die regelmatig in de winkel kwamen, dus dat ging best makkelijk en soepel.
Hetgeen waar ze voor staan is gewoon goed.
De Rotary heeft een hele lange samenwerking met het Parkhuys, ze hebben het Parkhuys ingericht, door fondsen te werven, vervolgens zijn ze zelf gaan verbouwen en inrichten. Daar ben ikzelf langzaam mee in aanraking gekomen. Het werk wat ze daar doen en met name de vrijwilligers, is iets waarvan ikzelf denk dat ik dat niet zou kunnen, maar het is wel heel erg goed werk. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor, zo goed vind ik het. Het Parkhuys heeft de vrijwilligers hard nodig. Ook de familie, de partners kunnen er terecht. Zij hebben het niet makkelijk, waardoor ik denk: hoe zou ik daarmee omgaan als ik ermee te maken zou krijgen binnen mijn familie? Dat lijkt mij moeilijk. Ik benijd ze zeer zeker niet, maar ik bewonder ze wel.
Je verdient je geld in de Almeerse maatschappij, je verdiept je in de Almeerse gemeente, de mensen uit Almere komen hier winkelen en dan kan je kijken op het moment dat de gemeente wat nodig heeft op welke manier je daaraan een bijdrage kan leveren. Dan zijn het altijd organisaties, die met vrijwilligers werken. En dat is juist goed. Wij doen ons best (lacht).

Behalve Het Parkhuys stonden er nog andere goede doelen op de lijst.
Ja, dat waren Dierenbescherming Almere, Dierenambulance Almere, Stichting Aap, het Voedselloket Almere, Stichting Zwerfkatten Almere, Stichting De Schoor, Kindervakantieland Almere, Stichting Jeugd in Beweging en Stichting de Opkikker. Bij elkaar hebben we ruim 5000 euro opgehaald en dat moet verdeeld worden.
Niet iedereen komt op het idee om tien goede doelen te steunen. Hoe heeft u de andere doelen gekozen?
Een dame bijvoorbeeld werkte bij de Dierenambulance Almere en zij was klant van ons. Zij ging weg bij de Dierenambulance, ook deze stichting wilden wij iets teruggeven. Toentertijd hadden zij TomTom navigatiesystemen nodig, dus die hebben wij weggegeven. Toen die dame wegging begon ze met de Stichting Zwerfkatten en ik dacht: dat hoort er ook bij. In andere landen worden die katten op straat gegooid en afgemaakt en het is klaar. Maar hier geeft men nog om katten, het welzijn van dieren vinden wij hier in Nederland gewoon belangrijk. Als wij die mevrouw kunnen helpen, gaan we dat doen.

Gewoon zo simpel.
Ja! Als we niet kunnen helpen, dan kan ik het niet doen. Als het wel kan, dan doen we het wel. De andere goede doelen hebben we gewoon samen uitgezocht. Kijk om je heen, wat zou je zelf goed vinden. Iets met kinderen, iets met dieren en iets met minder bedeelden. Voedselloket Almere is ook zoiets waarvan ik denk: eigenlijk is het heel normaal wat we allemaal in de supermarkt in ons winkelwagentje stoppen en wat we vervolgens weer weggooien, dat kan je ook aan de mensen geven die het nodig hebben. Dus doe het dan ook vooraf en niet achteraf.

Is dit een eenmalige actie, of gaan jullie dit vaker doen?
We denken er nu over na of we het nog een keer kunnen en moeten doen en of het op dezelfde manier of op een andere manier moet. Ieder jaar doen we wel iets. Er zijn altijd goede doelen die bij ons binnen komen en vragen of we iets kunnen doen. Vorig jaar en het jaar daarvoor hebben we voor Het Parkhuys meegedaan aan de loterij. We hebben ook een auto verloot en nog andere dingen. Constant zijn we bezig om eigenlijk terug te geven aan de maatschappij waarin wij ons geld verdienen.
Het Parkhuys heeft gewoon een speciaal plekje, het werk wat ze doen, met name de vrijwilligers, hoe ze het doen, gewoon belangeloos voor de mensen die het nodig hebben, dat is gewoon echt bijzonder. Vandaar. Ik heb er zelf niet mee te maken, maar ik ben er wel een paar keer geweest. De Parkhuys lunches bijvoorbeeld, dat is gewoon leuk.

Wanneer en hoe doneren jullie de bedragen?
Het uitdelen van de cheques doen we aanstaande zaterdag 20 februari. We hebben alle goede doelen uitgenodigd om na sluitingstijd hier bij Apollo te komen en dan krijgen zij hun cheque persoonlijk uitgereikt.