Gast aan het woord...

Shay Ilsar over Mandala Tekenen

Op vrijdagmiddag voel ik mij opgenomen in een warme groep. Hier, tijdens het Mandalatekenen, vergeet ik mijn verdriet en pijn.

Mandalatekenen is van oorsprong een meditatief proces die door Tibetaanse Boeddhistische monniken is ontworpen. Het is een eeuwenoude kunst. Mandalatekenen is creatief, zelfs intuïtief creëren, waardoor je dingen verwerkt. Hierdoor kunnen gesprekken ontstaan, die waardevol zijn. Wij gebruiken echter onderdelen van het officiële Mandalatekenen, we gebruiken het officiële dus niet. Eigenlijk creëren wij zelf op onze eigen manier.

Vaak lachen we ook en hebben we veel plezier. Het belangrijkste om te vertellen is dat u bij ons echt geen 'talent' nodig heeft. Misschien wat durf, maar dat is alles. De workshop richt zich ook niet op het presteren, maar meer op het ontwikkelen van uw eigen geest. Het kleine groepje met een gemiddelde van vijf leden per keer is altijd vrij om zelf iets te creëren. Belangrijk te zeggen dat deze workshop niet gericht is om u technieken aan te leren. De zachtaardige Mieke van Epen leidt deze groep en zal zeker in het begin u best een beetje helpen, maar als u eenmaal een beetje kan spartelen dan bent u vrij om zelf te zwemmen.

Ik heb door het tekenen steeds meer zelfvertrouwen ontwikkeld. Het is leuk om te zien hoe mijn groepsgenoten hetzelfde overkomt. De ene tekent met kleurpotloden, de andere met soft pastel en een derde weer met iets anders. U mag alles zelf ervaren. De groep steunt elkaar en gelooft ook sterk in het samen zijn. Lachen en huilen, de Mandalagroep is echt een kleine familie. Een 'warm bad' zoals een vaste deelneemster wel zegt.

U bent van harte welkom om eens aan te schuiven.

De getoonde mandala is getekend door Shay Ilsar.